Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z sosem Cztery sery i brokułem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 500 g
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 1 szt
cebula mała 1 szt
sól do smaku

sos cztery sery

parmezan 50 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
ser kozi 50 g
mozzarella 50 g
wino białe wytrawne 50 ml
bulion warzywny 75 ml
śmietana 30% 75ml
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
brokuł 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem Cztery sery i brokułem

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i odlewamy go. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, mąkę i sól. Smażymy placki na gorącym oleju na rumiano.
Sery rozdrabniamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino. Chwilę gotujemy i dodajemy bulion. Gdy sos trochę odparuje dodajemy powoli śmietanę, gorgonzolę i ser kozi. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe sery. Sos będzie gotowy gdy stanie się gładki i jednolity. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy go w wodzie lub na parze.
Na talerzach układamy placki, polewamy sosem i dekorujemy brokułem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak