Kokardki zapiekane pod beszamelem

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron

  • makaron kokardki

    300 g
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka

Sos mięsny

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • passata pomidorowa

    400 ml
  • tymianek

  • oregano

Sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki (niepełne)
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko 2 %

    400 ml
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Dodatkowo

  • ser żółty starty

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlewać mleko i mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.
Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat