Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z pieczarkami i pulpecikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
jajko 2 szt
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl
pieczarki 25 dag
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
zakwas na żur 1 litr
majeranek 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z pieczarkami i pulpecikami

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, posiekaną cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Żurek z pieczarkami i pulpecikami  foto
2
Formujemy malutkie pulpeciki. Obtaczamy je dokładnie w mące.
Krok 2 - Żurek z pieczarkami i pulpecikami  foto
3
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Krok 3 - Żurek z pieczarkami i pulpecikami  foto
4
Ok 3 litry wody zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucamy umyte i drobno pokrojone pieczarki oraz obrane i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę. Dolewamy zakwas na żurek.
Krok 4 - Żurek z pieczarkami i pulpecikami  foto
5
Gdy żurek będzie się mocno gotował, powoli wrzucamy pulpeciki, lekko mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy ok 0,5 godziny. Podajemy z pieczywem.
Krok 5 - Żurek z pieczarkami i pulpecikami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 05.02.2015 15:36
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak