Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 szt
  • miód płynny

    3 łyżki
  • masło

    300 g
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • masło

    200 g
  • jajka

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3/4 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Polewa

  • biała czekolada

    150 g
  • mleko

    5 łyżek
  • orzechy włoskie

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Można się w tym celu posłużyć malakserem a potem tylko chwilę ciasto ręcznie zagnieść aby było gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części. Każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki pieczemy po kolei ok. 15 minut w 200 stopniach i odstawiamy do ostudzenia.

2. Masa serowa: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz cukry, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy na średnik ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy kruche placki i odstawiamy do wystygnięcia następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

3. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)
dagita
Zamiast cynamonu można dodać przyprawy do piernika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.11.2015 19:04
Smaczne ciasto.

berys18

19.03.2015 08:15
wspaniały placek

Alex_M

05.02.2015 12:39
fantastyczny :) zjadłabym z chęcią :)

dagita

05.02.2015 12:09
Dziękuję i polecam bo jest pycha! Renataj ja bym musiała zrobić to samo bo ciężko mi męża powstrzymać przed zaglądaniem do lodówki :)

Wacław

05.02.2015 11:19
wspaniałe ciasto :-)

VioletoweKucharzenie

05.02.2015 09:06
takiego ciacha jeszcze nie jadłam:-)

Renataj

05.02.2015 08:46
Wkładamy na noc do lodówki i zamykamy ją na kłódkę - u mnie to ciasto z pewnością do rana by nie przetrwało w całości.

Barbara13

04.02.2015 22:03
jedno z moich ulubionych ciast :)

caralajna

04.02.2015 20:46
bardzo fajne ciasto

irenka

04.02.2015 20:01
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat