Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 3 szt
ząbek czosnku
sok pomidorowy 250 ml
ryż ugotowany 1 saszetka (100 g)
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
szalotka 4 szt (posiekane)
pomidor 1 pokrojony w kostkę
oregano 1/2 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany

Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem.
Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 04.02.2015 20:31
Super sprawa :)
kasienka23 04.02.2015 14:42
bardzo lubię bakłażany i mogłabym je jeść bez przerwy, a w takiej postaci długo by na talerzu nie poleżał ;)
Babeczka35 04.02.2015 14:10
Bardzo pysznie:)
Ania321 04.02.2015 13:23
wygląda bardzo smacznie :)
marenka 04.02.2015 13:16
Świetny przepis:)
mysza75 04.02.2015 12:31
uwielbiam bakłażany
Ania84 04.02.2015 12:00
ale świetne danie
Adamorek 04.02.2015 11:07
super taki zapieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak