Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka zielona
1 szt.
papryka czerwona
1 szt.
bakłażan
1 szt.
cukinia
1 szt.
cebula
1 szt.
oliwki czarne
20 g
Sklep Prymat
oliwki zielone
20 g
Sklep Prymat
anchois
1 puszka
oliwa
50 ml
czosnek
2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku

Kroki postępowania

1
Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
2
Następnie papryki kroimy w ćwiartki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
3
Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
4
Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
5
Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
6
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
7
W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
8
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
9
Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak