odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka zielona

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • oliwki czarne

    20 g
  • oliwki zielone

    20 g
  • anchois

    1 puszka
  • oliwa

    50 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • oregano

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Następnie papryki kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 4: Warzywa grillowane po nicejsku foto
Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat