Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa delicja

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ponadto

truskawki 350 g
galaretka truskawkowa 2 szt
galaretka różowa 1 szt
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Porada

Ciasto schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa delicja

Białka razem z żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę (28x24 cm) i piec 30-35 min. w temp.180°,wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Mrożone truskawki rozdrobnić blenderem i wymieszać z gorącą galaretką. Tężejącą galaretkę wylać na pierwszy placek,nakryć drugim.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,zmiksować ze śmietaną,wyłożyć na biszkopt.
Różową galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody,odstawić do stężenia i pokroić w małą kostkę. Kosteczki galaretki ułożyć na śmietanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.02.2015 13:57
fajne ciasto
Beatris 03.02.2015 22:10
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
halina17 03.02.2015 21:28
Pysznie wygląda ciasto.
IKrakowianka 03.02.2015 21:06
bardzo apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak