Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 0,75 kg
kapusta biała 0,75 kg
wołowina 200 gramów
filet z kurczaka
szynka gotowana 200 gramów
kiełbasa myśliwska 300 gramów
grzyby suszone 12 szt.
śliwki suszone 12 szt.
cebula biała 2 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 5 szt.
miód 1 łyżka
smalec
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
sól do smaku
pieprz
majeranek
cząber
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby gotujemy w małej ilości wody, następnie kroimy je na paseczki.
Krok 1 - Bigos staropolski foto
2
Białą kapustę siekamy i umieszczamy w garnku, dodajemy wywar z grzybów. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i całym pieprzem i kulkami jałowca.
Krok 2 - Bigos staropolski foto
3
Na oliwie podsmażamy pociętą w piórka cebulę z dodatkiem pieprzu grubo mielonego i solą. Gdy cebulka się zeszkli i lekko zarumieni dodajemy ją do garnka z kapustą.
Krok 3 - Bigos staropolski foto
4
Mięso drobiowe i wołowinę myjemy i kroimy na kawałeczki i podsmażamy na patelni na oliwie. Gdy mięso zarumieni się dodajemy je do kapusty. Gotujemy pod przykryciem.
Krok 4 - Bigos staropolski foto
5
Podsuszane aromatyczne kiełbaski podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Dodajemy je do kapusty.
Krok 5 - Bigos staropolski foto
6
Kapustę kiszoną siekamy nie za mocno i dodajemy do garnka. Gotujemy około 1,5 godziny.
Krok 6 - Bigos staropolski foto
7
Dodajemy śliwki suszone i przyprawy.
Krok 7 - Bigos staropolski foto
8
Dodajemy łyżkę miodu i wino. Gotujemy jeszcze przez około godzinę.
Krok 8 - Bigos staropolski foto
9
Smacznego :)
Krok 9 - Bigos staropolski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 03.02.2015 17:30
Ja chce taki bigosik!
soovka 03.02.2015 12:49
klasyka w fajnym wydaniu!
marcia7 03.02.2015 12:34
taki prawdziwy bigos
dodi 03.02.2015 12:18
dawno nie robiłam
Mniam 03.02.2015 11:23
Taki bigos uwielbia mój mąż :)
Hrabina w kuchni 03.02.2015 11:23
Super bigos!
Mira85 03.02.2015 10:49
Pysznie wygląda
nogawkuchni 03.02.2015 09:36
Przepyszny bigosik,sycące,znakomite jedzenie smakowicie doprawione.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak