Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka francuskie z budyniem brzoskwiniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mleko 300 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
dżem brzoskwiniowy 1 słoiczek
cukier do smaku
cukier puder do posypania

Porada

Ciasteczka przed pieczeniem można posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem dla ładniejszego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka francuskie z budyniem brzoskwiniowym

Z mleka odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy nasz budyń. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy rozprowadzony budyń, energicznie mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Teraz dodajemy dżem i dokładnie mieszamy (ewentualnie dosładzamy cukrem). Budyń odstawiamy do ostygnięcia (zimą najszybciej wystygnie na dworze). Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ja kroję ciasto na pół i każdą połówkę jeszcze na pół i tak aż do uzyskania kwadratów ok. 3cm). Kwadraty dzielimy na pół. Na jednej połowie kwadratów robimy trzy delikatne nacięcia. Na kwadratach bez nacięć układamy po łyżeczce budyniu, przykrywamy budyń kwadratami z nacięciem i sklejamy jak pierogi. Pieczemy je ok. 15 minut aż się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.03.2016 10:24
fajne ciasteczka
paula191919 02.09.2015 10:19
pyszniutki! pyszny!
Jagódka77 16.03.2015 19:44
wyglądają pysznie
Kulinarna Ja 04.02.2015 15:45
są pyszne, polecam!
cukiereczek 02.02.2015 17:48
idealne do porannej herbaty lub kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak