Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
pierś z kurczaka 3 szt.
szczaw mielony Smak 1 opak.
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczkę
Ziele angielskie całe Prymat kilka
mąka
śmietana 1 opak.
woda letnia
sól do smaku
cukier szczypta
przyprawa do zup szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Wywar przygotowujemy z włoszczyzn, którą gotujemy na piersiach z kurczaka. Po zagotowaniu odcedzamy i dalej gotujemy wywar.
Opłukany świeży szczaw wkładamy do sita i zanurzamy w wolno gotującym się wywarze, powoli przecierać. Dodać 1 łyżeczkę pieprzu mielonego i ziele angielskie - kilka. Wszystko gotować.
Gotową zupę zaprawić mąką i śmietaną rozpuszczoną w małej ilości wody z dodatkiem soli. Wszystko doprowadzić do smaku solą, cukrem, przyprawą do zup. Wymieszać. Chwilę jeszcze gotować. Podawać na talerzu. Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak