Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone
2 kg
włoszczyzna
kwasne jablka
3 szt
ocet spirytusowy
2 łyżki
cukier
szczypta
papryka czerwona
1 szt
marchew
1 szt
korzeń pietruszki
1 szt
seler naciowy
1 szt
kapusta kwaszona
200 g
fasolka szparagowa
150 g
olej rzepakowy do smażenia
smietana 18%
150 ml
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
Chrzan śmietankowy Smak
liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Cząber suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej przygotowujemy bulion z włoszczyzny, w którym gotujemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym. Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Przyprawiamy całość cząbrem. Dosypujemy odrobinę cukru oraz zakwaszamy niewielką ilością octu. Do barszczu dorzucamy pokrojone na połówki jabłka.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
2
Warzywa kroimy w drobne paseczki: paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki. Fasolkę szparagową kroimy pod delikatnym skosem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
3
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy warzywa, podsmażamy chwilę, po czym odsuwamy na bok patelni. Na wolną przestrzeń wrzucamy kwaszoną kapustę. Podsmażamy całość przed krótką chwilę.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
4
Wyjmujemy 1 buraka z zupy i kroimy na drobne paseczki. Zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia i dodajemy pokrojonego buraka. Na sam koniec dodajemy do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodajemy na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
Krok 4 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto
5
Podajemy oddzielnie wywar, oddzielnie warzywa z patelni: warzywa wykładamy na miseczki. Ubijamy śmietanę z lodówki i łączymy z 1 łyżeczką chrzanu śmietankowego. Nakładamy śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach. Nożyczkami ścinamy świeży szczypior.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kalinka 15.10.2016 11:03
Niestety, ta zupka nie ma nic wspólnego z barszczem ukraińskim..... Chyba kucharz nigdy nie próbował i nie widział prawdziwego barszczu ukraińskiego. Podstawą ukraińskiego barszczu jest porządny wywar mięsny , buraczki zasmażane, kiszona kapustka, ziemniaczki, fasolka czerwona lub jaś , kwaśna śmietana i czosnek. Może i smacznie wyglądała ta zupka, ale nie można to nazwać barszczem ukraińskim, bez urazy.....
magdow 06.10.2016 13:35
jak dla mnie bomba!
Babeczka35 06.10.2016 06:54
Oglądałam:) Pysznie wygląda ten barszcz:)
MonikaW 05.10.2016 22:23
pyszne szaleństwo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak