Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    7 kg
  • mięso wołowe bez kości

    3 kg
  • sól peklowa

    75 gram
  • sól

    75 gram
  • pieprz czarny mielony

    4 łyżeczki
  • czosnek

    8 główek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa kiełbasa
Mięso zmielić przez maszynkę o średnich oczkach.
Krok 2 - Domowa kiełbasa
Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Dodać do mięsa. Następnie wsypać: sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 3 - Domowa kiełbasa
Miskę z mięsem postawić w zimne miejsce na 12 godzin( najlepiej na noc).
Krok 4 - Domowa kiełbasa
Następnego dnia przy pomocy specjalnej nakładki do maszynki do mięsa, napełniać czyste jelita i zawiązywać sznurkiem.
Krok 5 - Domowa kiełbasa
Przygotowaną kiełbasę należy uwędzić w wędzarni ok. 2 godziny. Po wędzeniu, parzyć we wrzącej wodzie ok. 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gibli

17.02.2015 11:30
domowa najlepsza:)

Margo1

03.02.2015 13:42
Nie robiłam domowej kiełbaski

Katarzyna59

30.01.2015 18:44
domowa najlepsza

jagoda5913

30.01.2015 11:22
Świetnie wygląda ,lecz trudniej zrobć

dodi

30.01.2015 11:15
uwielbiam. mniam

Grazyna0211

30.01.2015 11:10
taka domowa najlepsza ten smak i zapach

Konczi

30.01.2015 10:56
Ale świetnie wygląda, zapachniało domowymi wyrobami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat