Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec cielęcy 800 g
marchewki 3 szt.
cebula 2 szt.
por 1 szt.
seler naciowy
pieczarki 100 g
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
tymianek
kapary 10 g
mąka pszenna 80 g
masło 80 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Gulasz cielęcy nazywany po francusku Blanquette de veau to obok wołowiny po burgundzku jeden z klasyków kuchni francuskiej, które naprawdę warto spróbować.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem

Kroki postępowania

1
Dwie marchewki, seler naciowy, por i cebulę kroimy w gruba kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
2
Cielęcinę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez chwilę, żeby oczyścić mięso. Gdy woda zacznie wrzeć, odcedzamy mięso, wylewamy wodę i ponownie wkładamy mięso do garnka. Do mięsa dodajemy pokrojone marchewki, seler naciowy pora oraz cebulę. Całość zalewamy czystą wodą, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, tymianek oraz sól do smaku. Wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
3
W trakcie gotowanie mięsa, pozostałą marchewkę kroimy w cienkie plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki, doprawiając solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
4
W oddzielnym garnku przygotowujemy zasmażkę. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszając lekko podsmażamy, tak aby zasmażka zachowała jasny kolor. Przygotowaną zasmażkę zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
5
Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z garnka razem z warzywami. Kawałki mięsa oddzielamy od warzyw i przekładamy do oddzielnego garnka. Do mięsa dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki oraz podgotowaną marchew.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
6
Pozostały wywar przecedzamy przez sito, tak aby pozostała jedynie jego klarowna część. Tak oczyszczony wywar zagęszczamy przygotowaną wcześniej zasmażką. Zasmażkę dodajemy stopniowo i powoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Zagęszczonym sosem zalewamy mięso. Ilość sosu, którą dodamy do mięsa zależy od naszych preferencji. Na koniec dodajemy kapary do smaku i mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak