Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kacze udka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    kilka
  • buraki

    4 szt.
  • olej do smażenia

    300 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • majeranek

  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
Buraki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1,5 h w 130 stopniach.
Krok 3 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
Kroimy cebulę w nieregularne kawałki, rozgniatamy 3 ząbki czosnku i przekładamy je do miski z nogami z kaczki. Wkładamy całość do garnka i zalewamy olejem. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury do momentu aż kaczka się obsmaży. Do garnka dodajemy przyprawy - liść laurowy 4-5 liści, rozkruszony w ręce majeranek oraz tymianek. Gdy kaczka jest już obsmażona zdejmujemy na chwilę z kuchenki, aby obniżyć temperaturę oleju. Przykrywamy garnek a następnie, kiedy przestaje skwierczeć, ustawiamy na małym ogniu i gotujemy w tłuszczu przez około 3 h. Wyjmujemy upieczone buraki z folii, obieramy buraki ze skóry i rozdrabniamy. Wrzucamy buraki do miksera i miksujemy na puree.
Krok 4 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
Następnie przecieramy zmiksowane buraki przez sitko.
Krok 5 - Przepis dnia V: Confit z kaczki, odc. 34 foto
Wyjmujemy mięso układamy na puree z buraków, ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 12.11.2015 06:56
pięknie podane, co za tym za pewne idzie wyśmienity smak
Czarnula666 15.10.2015 19:34
Są dwie metody gotowania kaczki confit : powolne gotowanie w gęsim lub kaczym tłuszczu (zalecana metoda tradycyjna ) długie pieczenie w niskiej temperaturze (przydatny sposób jeśli nie dysponujemy odpowiednim tłuszczem)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat