Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza cebulowo-buraczkowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 35 dag
olej 3 łyżki
mleko 140 ml
drożdże 1/4 kostki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuja
zioła 1,5 łyżeczki dalmatyńskie

NADZIENIE

buraki ćwikłowe 2 sztuki
cebula czerwona 4-5 sztuk
ser feta kilka kostek
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
tymianek
czosnek 2 ząbki
jajko do samarowania brzebów
olej do smażenia
ser żółty 80 gram
bazylia świeża do dekoracji

Porada

Połączenie czerwonej cebuli z buraczkami idealnie pasuje kolorystycznie jak i smakowo. Gorąco polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza cebulowo-buraczkowa

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól.
Krok 1 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto
2
Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto
3
NADZIENIE:
Buraczki gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka.
Krok 3 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto
4
Pokrojoną smażymy do miękkości na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto
5
Na ciasto wykładamy przygotowaną cebulę. Delikatnie posypujemy tymiankiem.
Krok 5 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto
6
Na cebuli układamy koło siebie plasterki buraczków. Na plasterki wykładamy ser feta. Całość ponownie posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C.
Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści ciasto wyjmujemy.
Pizzę przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Krok 6 - Pizza cebulowo-buraczkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 28.01.2015 20:30
zdecydowanie moje smaki
Kuchenka 28.01.2015 13:43
apetyczne :D
Asik32 28.01.2015 12:01
jeszcze takiej pizzy nie jadłam z chęcią bym zjadła:)
Mniam 28.01.2015 11:47
Świetny pomysł! Buraczki bardzo lubię, ale na pizzy jeszcze nie jadłam.
as28 28.01.2015 11:44
świetny pomysł, jeszcze takiego połaczenie nie jadłam (pizza)
Anna133 28.01.2015 11:18
jestem bardzo ciekawa smaku !
sasanka 28.01.2015 10:13
Bardzo lubię buraki ale na pizzę z tym warzywem nigdy bym nie wpadła :D
erym 28.01.2015 09:57
cudnie wyglada
wyattearp 28.01.2015 09:31
rewelacja !!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak