Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo - pietruszkowe supełki
Kroki postępowania
Między czasie w misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, zioła dalmatyńskie, purée z dyni, olej.
Po tym czasie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki).
Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy uformowane bułeczki (supełki).