Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche witrażyki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 35 dag
cukier puder 15 dag
masło 15 dag
jajko 1
żółtko jajek 1
aromat waniliowy

Ponadto

dżem wiśniowy 1/2 słoika
galaretka wiśniowa 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche witrażyki

Zarabiamy szybko składniki na kruche ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy ok 30 min. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółka (najlepiej literatką). W co drugim kółku wycinamy foremkami dowolne kształty. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy na złoto. Wystudzone ciasteczka smarujemy lekko dżemem i sklejamy całe kółko z wyciętym. Dżem miksujemy, podgrzewamy i mieszamy z sypką galaretką. Gdy przestygnie napełniamy witrażyki i oprószamy pudrem. Odstawiamy do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.10.2015 20:29
moje ulubione :)
Motorek 03.02.2015 08:52
smaczne ciasteczka
Hrabina w kuchni 30.01.2015 23:52
Śliczne, mniam.
Grazyna0211 27.01.2015 12:56
bardzo apetyczne
wyattearp 27.01.2015 11:34
smacznie wyglądają
mysza75 27.01.2015 11:05
ale pyszności aż chce się jeść
IKrakowianka 26.01.2015 22:09
śliczne ciasteczka
Noruas 26.01.2015 22:05
Rewelacyjnie Ci wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak