Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    250 g
  • szalotka

    1 szt.
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    50 g
  • ser gruyere

    50 g
  • parmezan

    50 g
  • ser kozi

    50 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • rosół warzywny

    75 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    75 ml
  • oliwa z oliwek

  • pieprz biały mielony

  • majeranek

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery
Sery twarde (gruyere i parmezan) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sery miękkie (kozi i gorgonzolę) kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery
Makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na nim szalotki posiekane w drobną kostkę. Smażymy przez krótką chwilę i wlewamy białe wino. Przyprawiamy majerankiem i chwilę gotujemy na małym ogniu, aby część wina odparowała. Następnie dolewamy rosół warzywny, zwiększamy ogień i dalej odparowujemy sos. Do zredukowanego sosu wlewamy stopniowo śmietanę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery
Następnie, cały czas mieszając, dodajemy gorgonzolę i ser kozi. Nie przerywając mieszania dodajemy starty ser gruyere i parmezan. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 5: Makaron cztery sery
Ugotowany makaron penne odsączamy i ponownie przekładamy do garnka. Do makaronu stopniowo wlewamy gorący sos serowy. Na koniec całość doprawiamy do smaku białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodane sery są słone, więc nie ma potrzeby dodatkowego dosalania potrawy.
Doradca Smaku
Pieprz biały doskonale nadaje się do przyprawiania białych sosów, szczególnie o śmietanowo -serowym smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

08.02.2016 19:47
świetny pomysł

gladys

01.07.2015 01:23
uwielbiam wszystko co serowe, a jeszcze z makaronem.. mniam :)

norweska20

03.02.2015 00:27
uwielbia serowe sosy :)

bietka

27.01.2015 07:10
niby proste danie, ale za to jakie smaczne :)

Wiktoria29

26.01.2015 20:43
mmm....pyszny sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat