Mielone z młodą kapustą

Mielone z młodą kapustą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • liście laurowe Prymat

    2-3 liście
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • sól ziołowa

    1 szczypta
  • bulion

    1 szklanka
  • śmietana

    1 łyżka
  • koperek

    mały pęczek

Kotlety mielone:

  • mięso mielone wieprzowe

    600 gram
  • bułka

    1 sztuka
  • mleko

    do namoczenia bułki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    do panierki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone z młodą kapustą
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - Mielone z młodą kapustą
Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu jak warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy.
Krok 3 - Mielone z młodą kapustą
Na kapuście układamy usmażone kotlety mielone, przykrywamy całość i dusimy jeszcze około 5 minut.
Krok 4 - Mielone z młodą kapustą

W trakcie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone. Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.
Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety.

Krok 5 - Mielone z młodą kapustą
Uformowane obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Jadwiga/Jaga85
Pyszny obiadek dla rodzinki!! Mielone idealnie komponuje się ze smakiem młodej kapusty-polecam!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.10.2016 18:40
Lubie takie połączenie

Kasiaaa

28.04.2015 15:57
Bardzo apetyczne :)

gusia1000

29.01.2015 01:10
warto tak robić.

Renataj

26.01.2015 16:32
Pyszna propozycja:)

Agnieszka-87-25

26.01.2015 16:11
same pyszności

R'n'G Kitchen

26.01.2015 15:51
Pyszności! Mniam!

Konczi

26.01.2015 15:05
uwielbiam takie mielone z dodatkiem :) kapusta idealnie pasuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat