Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-makowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 9 szt
cukier 20 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 5 dag
mąka tortowa 15 dag
sok z cytryny 2 łyżki
mak 2 łyżki ( mielony)
orzechy włoskie 5 dag ( mielone)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Krem

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
likier adwokat 100 ml

Poncz

woda 1/2 szkl
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Porada

Ciasto biszkoptowe z wkładką orzechowo-makową jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Gdy ciasto podajemy dzieciom do śmietany nie dodawać likieru.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-makowe

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek.
Krok 1 - Ciasto orzechowo-makowe foto
2
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Krok 2 - Ciasto orzechowo-makowe foto
3
Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 3 - Ciasto orzechowo-makowe foto
4
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasto orzechowo-makowe foto
5
Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto orzechowo-makowe foto
6
2/3 ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Do pozostałego ciasta wsypać zmielony mak i połowę orzechów, wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o takich samych wymiarach jak ciasto jasne i upiec.
Krok 6 - Ciasto orzechowo-makowe foto
7
Krem: Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Krok 7 - Ciasto orzechowo-makowe foto
8
Połączyć z płynną żelatyną i likierem. Upieczone jasne ciasto przekroić wzdłuż na pół
Krok 8 - Ciasto orzechowo-makowe foto
9
Wszystkie blaty skropić ponczem, przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać pozostałymi orzechami.
Krok 9 - Ciasto orzechowo-makowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 21.01.2015 18:29
bardzo apetyczne!
Krzysztof15 21.01.2015 14:09
Smakowicie wygląda
Jadwiga/Jaga85 21.01.2015 12:47
Pyszne ciasto!
kloruś 21.01.2015 12:10
chętnie bym skosztowała... zdjęcie i receptura jest bardzo zachęcające!
Franciszek 21.01.2015 11:59
Wygląda przepięknie
IZABELA29 21.01.2015 11:52
pyszne ciacho
Lis 21.01.2015 11:48
Cudowne ciasto:)
Alex_M 21.01.2015 11:08
smaczne ciacho :)
mysza75 21.01.2015 10:41
jakie pyszne ciacho
jagoda5913 21.01.2015 10:01
Super placek
as28 21.01.2015 09:54
mniam mniam, lubię ciasta z makiem i orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak