Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb panda

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg typ 650
woda letnia 1,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
kakao 1 łyżka
herbata zielona w proszku 1 łyżka (matcha)
drożdże 4 dag
jajko do posmarowania

Porada

Myślę , że każdy kolejny chlebek będzie coraz ładniejszy i panda będzie nabierać coraz wyraźniejszych kształtów:)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb panda

Kroki postępowania

1
W szklance wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy 3 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu minut by podrósł.
Krok 1 - Chleb panda foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz przygotowany rozczyn. Całość mieszamy dodając resztę wody. Ciasto zagniatamy ok 15 minut. Gotowe dzielimy na trzy części. Wydzielone kawałki powinny warzyć ok: 140 gram, 400 gram i 500 gram.
Krok 2 - Chleb panda foto
3
Herbatę matcha rozpuszczamy w 3 łyżkach przegotowanej wody.
Krok 3 - Chleb panda foto
4
Do najmniejszej części dodajemy kakao oraz odrobinę wody. Zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Do największej wydzielonej części dodajemy rozpuszczoną herbatę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Ostatnią część pozostawiamy białą.
Tak przygotowane ciasto brązowe, zielone i białe pozostawiamy do wyrośnięcia w osobnych miskach.
Krok 4 - Chleb panda foto
5
Gdy ciasta podwoją swoją objętość przystępujemy do formowania pandy.
Ciasto brązowe dzielimy na 4 części i formujemy z nich 4 wałki długości blaszki. Będą z nich wykonane oczy i uszy.
Ciasto białe dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę pozostawiamy, a drugą dzielimy ponownie w proporcji 1/3 i 2/3.
Z ciasta „2/3” toczymy wałek. Przyczepiamy do niego 2 paski z ciasta kakaowego. Będą one stanowić oczy. Pomiędzy oczy wzdłuż układamy wydzielone ciasto białe „1/3”. Całość obtaczamy rozwałkowanym, pozostałym ciastem białym ( wydzielonym w pierwszym podziale).
Krok 5 - Chleb panda foto
6
W dalszej kolejności do powstającej pandy dokładamy pozostałe 2 wałki z ciasta kakaowego.
Będą one stanowić uszy.
W tym momencie dzielimy ciasto zielone w proporcji 1/5 i 4/5. Mniejszą częścią ciasta zielonego wypełniamy lukę pomiędzy „uszami”.
Większą część ciasta wałkujemy i okręcamy nią cały chlebek.
Tak wykonane ciasto przekładamy do przygotowanej formy.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Gotowy pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
Krok 6 - Chleb panda foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.06.2016 21:26
wygląda super
foczka-ks 19.03.2015 21:09
świetny pomysł
gusia1000 23.01.2015 00:40
Mistrzostwo. super.
Ola1young 20.01.2015 14:28
świetny przepis na 5 :)
caralajna 20.01.2015 13:54
wow! myślę że taki chlebek mógłby śmiało trafić do kategorii 'dla dzieci', świetny jest
Krzysztof15 20.01.2015 12:55
wygląda super
Wiktoria29 20.01.2015 10:48
rewelacyjny pomysł
tytka 20.01.2015 10:09
cudowny jest!
Danost 20.01.2015 08:47
ale piękny wyszedł
Ada-Gaba 19.01.2015 19:46
świetny pomysł
Renataj 19.01.2015 19:41
Rewelacyjny pomysł - nie wpadłabym na pomysł kolorowego chleba.
cukiereczek 19.01.2015 19:12
podziwiam i podziwiam Gratulacje coś wyjątkowego
Mniam 19.01.2015 19:05
Przecudny chlebuś. Moim dzieciom by się podobał :)
turkus3 19.01.2015 18:57
jestem pod ogromnym wrażeniem !!! super
Ola1984 19.01.2015 18:20
Cudnie wygląda :)
ania2610 19.01.2015 18:13
niesamowity!
Kolorowa 19.01.2015 16:18
Genialny !
monika141 19.01.2015 15:47
wygląda super !!!
mirosława4 19.01.2015 15:38
rewelacyjny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak