Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec bez ciasta
Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku. Brzoskwinie zmiksować na mus.
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku na zmianę z makiem. Masę makową połączyć z musem brzoskwiniowym, proszkiem do pieczenia, bakaliami i kaszą manną takimi jakie lubimy na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę (33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.