Drożdżówki z morelami

Drożdżówki z morelami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej, luksusowej + szczypta soli

    1,5-2
  • szkl. ciepłego mleka

    1/2-3/4
  • żółtka

    2
  • g masła

    50
  • czubata łyżka cukru

    1
  • dkg świeżych drożdży

    2
  • ok. 1/2 kg moreli + kilka łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny)

    nadzienie:
  • 3/4 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny)

    lukier:
  • szkl. pokruszonych orzechó włoskich

    1/3-1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

NADZIENIE: Morele umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać 4-5 łyżkami cukru i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. a następnie smażyć w rondelku na niedużym ogniu aż owoce się rozpadną, przestudzić.
CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia.
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posypać obficie orze4chami i polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

04.06.2012 09:56
mmm

BozenA

04.06.2012 09:56
mmm

bursztynek

05.08.2011 23:00
też z chętnie spróbuję

Agnik

02.07.2011 12:01
pychota

Sarenka

02.12.2010 19:16
Mam ogromny apetyt na taka smakowita drozdzóweczke :P

bogumiła3

15.09.2010 19:52
super

banditka

15.09.2010 10:11
wxtra pysznie wyglada ten lukier

banditka

15.09.2010 10:11
wxtra pysznie wyglada ten lukier

Ewa104

20.08.2010 19:02
Przepysznie wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat