Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszanką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kapusta biała 1 główka
kaszanka 600 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 0,5 sztuki
woda 3/4 szklanki

SOS PIECZARKOWY

pieczarki 300 gram
olej do smażenia
kwaśna śmietana do zabielenia
sól do smaku
mąka 1 łyżka do zagęszczenia
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat świeżo mielony
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

DODATKOWO

natka pietruszki do dekoracji

Porada

Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza gdy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zwinąć gołąbki:).

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszanką

Kroki postępowania

1
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do gorącej wody z lekkim dodatkiem soli. Parzymy ją do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie. W miarę jak miękną liście ściągamy je. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści (Na gołąbki potrzeba ok 8 liści. Dodatkowo potrzebujemy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem).
Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Krok 1 - Gołąbki z kaszanką foto
2
Kaszankę przekładamy do miski. Dodajemy do niej zrumienioną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Gołąbki z kaszanką foto
3
Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy lub rozgniatamy je tłuczkiem do kotletów.
Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
Krok 3 - Gołąbki z kaszanką foto
4
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich uformowane gołąbki.
W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków.
Krok 4 - Gołąbki z kaszanką foto
5
Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.
Krok 5 - Gołąbki z kaszanką foto
6
SOS:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Krok 6 - Gołąbki z kaszanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:45
nigdy tak nie robilam.
Agnieszka-87-25 14.01.2015 16:14
apetyczne są
Kuchnia Marty 14.01.2015 16:13
ciekawe połączenie! Pięknie się prezentują!
bietka 14.01.2015 16:09
z kaszanką jeszcze nie robiłam :)
Joannasz3190 14.01.2015 15:57
Pyszności :)
wwwiolka 14.01.2015 15:53
Naprawdę fajne!
gosia561 14.01.2015 15:48
apetycznie wyglądają
norweska20 14.01.2015 15:46
z kaszanką - ciekawa jestem smaku :)
aginaa 14.01.2015 15:38
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak