Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • rosół warzywny

    1 kostka
  • serek mascarpone

    100 g
  • śmietana kremówka

    150 ml
  • kaszanka

    120 g
  • jabłko

    1 kwaśne
  • musztarda rosyjska

  • ogórki kwaszone Smak

  • cząber

  • majeranek otarty

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz czarny mielony

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Świeżą włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami gorącej wody. Dodajemy 1 kostkę rosołu warzywnego i dalej gotujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na krążki. Obierki z ziemniaków wraz z krążkami cebuli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 10-15 minut. Po podpieczeniu przekładamy do garnka z rosołem warzywnym. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy ok. 15 min i przecedzamy przez sito.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mascarpone, doprawiamy do smaku cząbrem i ponownie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Kaszankę kroimy w plastry i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą i rozgniatamy widelcem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Kaszankę przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy plasterki ogórków kwaszonych. Krem z ziemniaków podajemy w osobnych naczyniach (np. kubkach) i wylewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Do kaszanki dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Całość smażymy aż jabłko zmięknie. Przyprawiamy do smaku majerankiem, wyłączamy ogień, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31 foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

14.08.2016 09:25
może byc pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat