Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • łyżek sosu zielonego majonezowego

    kilka
  • ok. 1/2 l wody + 3 łyżki octu 10%

    do gotowania:
  • sól, pieprz mielony biały

    do smaku:
  • łyżki oliwy

    2
  • chleb żytni

    4 kromki, na zakwasie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/21969/sos-majonezowy-zielony.html . Chleb posmarować olejem, opiec w tosterze albo na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą wodę zakwasić octem, bardzo delikatnie wbijać jajka tak aby nie uszkodzić żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniać ścinające się białko tak aby całe żółtka były nim otulone. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Na każdej grzance położyć jajo w koszulce, oprószyć solą, pieprzem i polać zielonym sosem. Polecam, pyszna przekąska albo śniadanie :-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

11.08.2012 11:11
Rewelacyjne.

Agnik

15.10.2011 20:29
mniam

IZABELA29

12.10.2010 09:55
pysznie wygląda i ten zielony sosik ...

wedith1

01.09.2010 12:20
Apetyczne wygląda!

Zofia12

19.08.2010 12:21
czaderskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat