Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ruskie
2. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić.
4. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
5. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
6. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.