Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ruskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
mąka ziemniaczana ile zabierze
ser biały 30 dag
jajko 1 szt
sól 1 łyżka
masło do polania
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ruskie

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
2. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić.
4. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
5. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
6. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 11:57
proponuję na piątkowy obiad :)
Ola1young 13.01.2015 14:32
pyszne kopytka ,lubie takie
gottrina 13.01.2015 10:14
mniam mniam pychota
Magula 12.01.2015 21:14
Świetne , lubię takie
engie23 12.01.2015 19:22
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak