Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 1 kg
drożdże 5 dag
siemię lniane 0,5 szklanki
płatki owsiane 0,5 szklanki
płatki jęczmienne 0,5 szklanki
otręby pszenne 0,5 szklanki
słonecznik łuskany 0,5 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 1 l

Porada

Wierzch chleba można przed pieczeniem zwilżyć i posypac różnymi dodatkami np. mak,sezam,słonecznik,siemię itd.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy

Droźdźe rozrabiamy w niewielkiej ilości ciepłej wody z łużeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, ok. 30 min. Następnie odkładamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiekszy swoją objętość wykładamy na wysmarowane olejem blaszki tak aby była napełniona do polowy (wychodzi ok. 1,5 keksówki). Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce tak, aby ciasto wyrosło ponad blaszkę (ok.45 min). Wyrośnięty chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak