Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Prawdziwa zupa ogórkowa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(58)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie ma to jak prawdziwa, polska zupa ogórkowa. Piotr Ogiński zdradza przepis, jak ugotować naprawdę aromatyczną i wyrazistą w smaku, tradycyjną zupę ogórkową.

Składniki:

olej do smażenia
cebula 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ziemniaki typu A (sałatkowe) 250 g
Czosnek staropolski Prymat 2 łyżeczki
warzywa z rosołu
ogórki kiszone 180 g
rosół 2.25 l
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz kolorowy
cukier 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda z ogórków 160 ml
śmietana 18% 100 g
lubczyk świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Prawdziwa zupa ogórkowa wg Piotra Ogińskiego

Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem. Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy, zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.

Do miski rwiemy lubczyk, nalewamy zupę i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak