Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej do smażenia
-
cebula
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
ziemniaki typu A (sałatkowe)
250 g -
Czosnek staropolski Prymat
2 łyżeczki -
warzywa z rosołu
-
ogórki kiszone
180 g -
rosół
2.25 l -
ziele angielskie
4 ziarna -
pieprz kolorowy
-
cukier
1 łyżeczka -
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka -
woda z ogórków
160 ml -
śmietana 18%
100 g -
lubczyk świeży
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Prawdziwa zupa ogórkowa wg Piotra Ogińskiego
Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.
W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem. Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy, zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.
Do miski rwiemy lubczyk, nalewamy zupę i podajemy.
Komentarze (0)