Co na obiad: Prawdziwa zupa ogórkowa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie ma to jak prawdziwa, polska zupa ogórkowa. Piotr Ogiński zdradza przepis, jak ugotować naprawdę aromatyczną i wyrazistą w smaku, tradycyjną zupę ogórkową.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej do smażenia

  • cebula

    1 szt.
  • sól morska

  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    250 g
  • czosnek staropolski Prymat

    2 łyżeczki
  • warzywa z rosołu

  • ogórki kiszone

    180 g
  • rosół

    2.25 l
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • pieprz kolorowy

  • cukier

    1 łyżeczka
  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • woda z ogórków

    160 ml
  • śmietana 18%

    100 g
  • lubczyk świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem. Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy, zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.

Do miski rwiemy lubczyk, nalewamy zupę i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat