Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Prawdziwa zupa ogórkowa wg Piotra Ogińskiego
Cebulę wraz z ziemniakami i czosnkiem suszonym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.
W tym czasie warzywa z rosołu/bulionu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera) oraz ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy starte warzywa z rosołu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, wraz z zielem angielskim i pieprzem. Po 15 minutach do zupy dodajemy ogórki, wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Po tym czasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dobrze mieszamy, zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, szybko mieszamy i zagotowujemy.
Do miski rwiemy lubczyk, nalewamy zupę i podajemy.