Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki z jabłkiem i cytryną
Jajka rozbijamy do jednej miseczki dajemy żółtka, do drugiej białka.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy skórkę z cytryny, żółtka jaj, olej, sok i aromat waniliowy. Jeśli ciasto jest sypkie i suche dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w plasterki lub ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowanie mini pączków:
W rondelku rozgrzewamy olej. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju aż ciasto będzie złociste. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.