Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek z delicjami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mak 50 g
mąka tortowa 1 szklanka-czubata
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 9 łyżek
sok pomarańczowy 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem budyniowy

mleko 3,2% 3 szklanki
budyń śmietankowy 1 torebka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
cukier waniliowy 32 g
aromat migdałowy
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
delicje 1 paczka
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek z delicjami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
Krok 1 - Piegusek z delicjami foto
2
Krem: Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić.
Krok 2 - Piegusek z delicjami foto
3
Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.
Krok 3 - Piegusek z delicjami foto
4
Przełożenie: Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu
Krok 4 - Piegusek z delicjami foto
5
układamy delicje czekoladą do góry smarujemy ,przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 5 - Piegusek z delicjami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 03.01.2015 20:30
bardzo fajna propozycja
asiczekz 03.01.2015 20:17
fajne ciacho i takie dopracowane, na pewno pyszne
Katarzyna59 03.01.2015 20:10
znakomite ciasto
norweska20 03.01.2015 19:38
chętnie bym skosztowała
Magula 03.01.2015 19:29
Hoho odświętne ciasto!! Wygląda bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak