Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami
Margarynę stopić - poczekać aż ostygnie.
Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier - rozrobić tak aby powstała płynna masa, dodać 1 szklankę ciepłego mleka (ja podgrzewam na 1 min. w mikrofali). Następnie wszystko wymieszać dodać mąkę, szczyptę soli, ostudzoną margarynę oraz 1 jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.
Farsz:
Boczek skroić w plastry a następnie w małą kostkę, podsmażamy na patelni. gotowe skwarki odkładamy na talerzyk.
Suszone prawdziwki najpierw namaczamy w wodzie przez ok. pół godziny. Później gotujemy przez parę minut aż będą miękkie, osuszamy na sitku a jak ostygną kroimy je drobno.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu powstałym ze skwarek - jeśli ktoś woli może smażyć ją na maśle. Kiedy się zarumieni odkładamy ją osobno do miseczki.
Kapustę kiszoną drobno siekamy - jeśli uważamy że jest za słona można przemyć ją pod bieżącą wodą a później osuszyć.
Pozostałość tłuszczu ze skwarek wlewamy do garnka, dodajemy trochę masła i smażymy kapustę, dodajemy według uznania - sól, pieprz oraz kminek mielony. Dusimy ją tak długo aż będzie miękka.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok. 1cm. Na środek nakładamy farsz wg. kolejności i rozsmarowujemy go na cieście : najpierw kapusta, skwarki, cebula, grzyby i znów kapusta. Ciasto zawijamy, zlepiamy brzegi (powinno wyglądać jak trochę szerszy makowiec). Tniemy w kostkę dla ozdoby - mi się trochę za głęboko pocięło...Rozbełtanym jajkiem smarujemy na wierzchu - po upieczeniu będzie miało piękny złocisty kolor. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 200 st. C przez 50-60 min.