Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo-porowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki zupy

pieczarki 200 g
por 1 szt
ziemniaki 2 szt
cebula 1 szt
serek topiony 1 szt

Bulion

porcja rosołowa 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
por 1/4 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 szt
lubczyk świeży 1 łyżeczka

Porada

Zupę możemy podawać z grzankami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo-porowa

Kroki postępowania

1
Bulion: Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy porcję rosołową. Gotujemy około 30-45 min, zbieramy powstałą tzw. szumowinę z wierzchu wywaru. Następnie wrzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, selera, pora, oraz świeżo skrojony lubczyk. Solimy i pieprzymy, dodajemy kucharka. Gotujemy około 45 min. Wyjmujemy wszystko z bulionu i dolewamy szklankę wody.
Krok 1 - Zupa pieczarkowo-porowa foto
2
Składniki do zupy: Pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach, pora kroimy w plasterki. Ziemniki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Do bulionu wrzucamy ziele angielskie.
Krok 2 - Zupa pieczarkowo-porowa foto
3
Wrzucmy do bulionu ziemniaki i cebulkę, gotujemy około 15 min.Następnie wrzucamy pieczarki i pora, gotujemy następne 15 min i dodajemy serek topiony. Mieszamy całość tak, aby serek dobrze rozpuścił się.
Krok 3 - Zupa pieczarkowo-porowa foto
4
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i podajemy.
Krok 4 - Zupa pieczarkowo-porowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.01.2015 12:35
fajna zupka
Bernadeta1 30.12.2014 18:09
na pewno smaczna
Adamorek 30.12.2014 12:36
świetna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak