Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy
Kroki postępowania
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.
Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak .
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.
Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta.
Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.