Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biszkoptowy z kulkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Krem

śmietana kremowa 30% lub 36% 500
cukier puder 2 łyżki
kakao 3 łyżeczki

Dodatki

draże 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biszkoptowy z kulkami

Najpierw robimy biszkopt. Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, olej, mąkę, cukier wanilinowy
i proszek do pieczenia cały czas lekko mieszając. Masę wylewamy na tortownicę i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia, gdy wystygnie dzielimy na 3 części. I zabieramy się za krem, śmietanę ubijamy na sztywno, a podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier puder i kakao. Blaty biszkoptu przekładamy kremem. Wierzch również pokrywamy kremem i dekorujemy drażami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mały_łasuch 28.12.2014 22:39
Uwielbiam taki z kremem ze śmietany! :)
halina17 28.12.2014 20:31
Dobry tort.
Renataj 28.12.2014 20:24
Tort z masą śmietanową a nie jakimiś masami z paczki ze sztucznymi konserwantami - pyszny.
marenka 28.12.2014 19:31
Pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak