Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki maślano orzechowe

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
miód płynny 230 g
cukier brązowy 260 g
masło 50 g
orzechy włoskie 150 g
jajko 2 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki maślano orzechowe

W misce mieszamy cukier z miodem. Dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez kilka minut aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim – ciasto ma wystawać poza foremkę. Na cieście układamy orzechy i zalewamy przygotowaną masą tak do ¾ wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.

Po upieczeniu tartaletki maślano orzechowe pozostawiamy w foremce przez 10 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 30.01.2015 22:25
super pomysł
Motorek 30.12.2014 21:11
bardzo dobre
gosia561 28.12.2014 15:45
coś wspaniałego
cukiereczek 28.12.2014 15:16
idealne na sylwestrową słodką przekąskę
odjechana 28.12.2014 15:12
Apetycznie się prezentują :)
mirosława4 28.12.2014 14:37
zapowiadają się smacznie
Malinka 28.12.2014 14:25
Wyglądają bardzo smakowicie!
pestka 28.12.2014 13:55
bardzo ciekawa propozycja
Justi2401 28.12.2014 13:31
Piękne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak