Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 2 kg
czosnek ząbki 5 ząbków
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat duża szczypta

Porada

Mięso najlepiej smakuje jeśli doprawione przed upieczeniem przeleży w lodówce 2 doby.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami

1. Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy solą. Nożem robimy otworki i wciskamy w nie pokrojony w plasterki czosnek. Wierzch mięsa nacieramy pieprzem i ziołami. Układamy dodatkowo jeszcze jeden posiekany ząbek czosnku. Wkładamy na noc do lodówki.

2. Mięso pieczemy przez około 2 godziny w 190 stopniach od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sokiem. Dokładnie studzimy i podajemy z pieczywem jako domową wędlinkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.12.2014 08:31
bardzo smaczny
Renataj 27.12.2014 21:05
Już czuję ten aromat i smak:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak