Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy kurczak na gryczanym kaszotto
2. W tym czasie przygotowujemy kaszotto: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekane cebulkę i śliwki. Smażymy aż cebulka się zezłoci. Następnie wrzucamy kaszę i ciągle mieszamy, aż wchłonie cały tłuszcz.
3. Gdy tak się stanie, stopniowo, ciągle mieszając wlewamy szklankę bulionu (gdy porcja bulionu się wchłonie, wlewamy następną zajmuje to około 3 minuty) i tak dopóki kasza nie wchłonie całego bulionu i nie będzie ugotowana. Kaszotto należy ciągle mieszać.
4. Gdy kaszotto będzie gotowe zdejmujemy je z ognia. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody na gładką masę bez grudek i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Sos zagotowujemy i doprawiamy w razie potrzeby pieprzem. Na talerzu układamy kaszotto, polewamy sosem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.