Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinkowe pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2,25 szklanki
miód 0,25 szklanki
masło 5 łyżek
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 5 łyżeczek

LUKIER

białko 2 szt
cukier puder
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Choinkowe pierniczki

Wszystkie składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy ok 10 min w temp. 180 st.
W ciepłych pierniczkach robimy dziurki wykałaczką.
Białka ubijamy na półsztywno, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ozdabiamy ciasteczka, czekamy az lukier zaschnie, przewlekamy przez dziurki sznureczek i wieszamy na choince.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.12.2014 11:54
bardzo ładne pierniczki
Krystyna32 27.12.2014 11:26
bardzo apetyczne
gosia56 27.12.2014 09:57
super pierniczki;)
Wafelek2601 27.12.2014 08:42
Piękne pierniczki
Ania321 27.12.2014 00:13
pięknie się prezentują :)
Adamorek 26.12.2014 23:54
działa sztuki
Renata9 26.12.2014 22:10
fajne te Twoje pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak