Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny sernik
Ciastka dobrze rozdrabniamy, dodajemy stopione masło i stopione czekolasy, mieszamy. Wykładamy na natłuszczona blaszkę i dobrze ugniatamy. Odstawiamyw chłodne miejsce na 0,5 godziny. PO tm czasie smarujemy powidłem śliwkowym.
Zmielony ser miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczana , ziarenkami wanilii, jajkami, żółtkami i mlekiem - powstaje rzadka masa, którą wylewamy na powidło.
Na serze układamy jabłka, lekko dociskając.
Wstawiamy do gorącego piekarnika (180 st) i pieczemy ok 1 godz.
Białka ubijamy na sztywna pianę, ciagle ubijajać dodajemy cukier. Wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Pianę wykładamy na upieczony sernik i podpiekamy jeszcze ok 15-20 min.
Najlepiej smakuje następnego dnia.