Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułki makowe ze słoika

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

mąka pszenna 300 g typ 500
drożdże świeże 10 g
cukier 3/4 łyżka
sól 1 łyżeczka
mak 1 łyżka czubata
olej rzepakowy 3 łyżka
mleko 250 ml letnie

Dodatkowo

olej rzepakowy 1 łyżka
mak 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułki makowe ze słoika

Kroki postępowania

1
W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku.
Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne.
Krok 1 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto
2
Połączyć składniki łyżka lub rękoma a potem wyrobić ciasto.
Powinno być miękkie i elastyczne.
Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto
3
Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350 - 400 ml posmarować olejem i wysypać makiem.
Krok 3 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto
4
Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków.
Krok 4 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto
5
Zakryć słoiki ściereczka i znów zostawić do podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto
6
Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni.
Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić czas na 25 minut.
Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików a potem wystudzić na kratce.
Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.
Krok 6 - Pszenne bułki makowe ze słoika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 11.01.2015 18:27
Ewa ty to masz pomysły.
migotka28 17.12.2014 22:47
bardzo fajne te bułeczki
Justi2401 17.12.2014 17:26
Wyglądają bardzo ładnie, na pewno pysznie smakują z masełkiem :)
pestka 17.12.2014 12:03
świetne - ciekawy pomysł
Mniam 17.12.2014 11:46
Świetne bułeczki. Wyglądają niczym grzybki :)
erym 17.12.2014 10:31
skad ty czerpiesz inspiracje, chce sprobowac!
czekoladka_m 17.12.2014 10:28
bardzo fajny pomysł, takich jeszcze nie robiłam:))
mysza75 17.12.2014 10:22
bardzo fajne bułeczki
ben-ka 17.12.2014 09:38
Niesamowite!!! chyba bym się nie odważyła piec bułeczek w słoikach ,ale pomysł świetny.
Wiktoria29 17.12.2014 09:24
fajny pomysł z tym słoikiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak