Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 25 gram
cukier puder 50 gram
masło 150 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku

Masa serowa

twaróg 500 gram
masło 125 gram
cukier puder 110 gram
cukier puder 1 sztuka
jajko 3 sztuki
budyń waniliowy 1 łyżka
śmietana gęsta 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
sól

Polewa

cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżka
woda 1 łyżka
margaryna 80 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 2 łyżki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jabłko winne 700 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić.
Krok 1 - Sernik z jabłkami           foto
2
Dno tortownicy ( 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wylepić ciastem dno i wstawić do piekarnika na 15-17 min. z temp. 180*C.
Krok 2 - Sernik z jabłkami           foto
3
Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Krok 3 - Sernik z jabłkami           foto
4
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku.
Krok 4 - Sernik z jabłkami           foto
5
Partiami dodawać ser i ucierać do połączenia.
Krok 5 - Sernik z jabłkami           foto
6
Dodać śmietanę i budyń.
Krok 6 - Sernik z jabłkami           foto
7
Białka ubić z solą i z 1/2 szkl cukru na sztywno. Dodać do masy serowej i wymieszać.

Krok 7 - Sernik z jabłkami           foto
8
Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłkami pokrojonymi w plastry.
Krok 8 - Sernik z jabłkami           foto
9
Na jabłka wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika z temp. 170*C na 55 min. Jeżeli sernik będzie się za bardzo rumienił to można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu schłodzić.
Krok 9 - Sernik z jabłkami           foto
10
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostałe składniki polewy mieszać na wolnym ogniu do połączenia. Nie gotować. Dodać żelatynę, wymieszać i polać ciasto.
Krok 10 - Sernik z jabłkami           foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 10.01.2015 21:13
Pięknie się prezentuje!
Anna20 17.12.2014 20:11
pyszności :)
R'n'G Kitchen 17.12.2014 17:18
MMMM! Pycha!
Ola1young 17.12.2014 14:57
wspaniały ten sernik
ONY_za_kare 17.12.2014 08:25
pyszny sernik
wwwiolka 17.12.2014 08:08
Bardzo fajny przepis.
Magula 17.12.2014 07:22
wspaniały serniczek
Krzysztof15 17.12.2014 06:39
smakowity serniczek
gosia1988 16.12.2014 21:40
smakowicie wygląda
Barbara777 16.12.2014 21:12
wygląda na przepyszny!
halina17 16.12.2014 20:51
smacznie wygląda sernik.
RenataZ-et 16.12.2014 19:36
sernik wygląda przepysznie
Marta Ryżek-Kalkowska 16.12.2014 19:19
Wspaniały sernik :)
Kuchnia Marty 16.12.2014 18:37
Bardzo apetycznie wygląda!
Konczi 16.12.2014 18:29
Pysznie wygląda :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak