Przepis i sposób przygotowania na: Lubelskie cebularze
Kroki postępowania
Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).