Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    300 g
  • ząbki czosnku

    2
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • cebula dymka

    2-3 szt
  • grzyby shiitake

    4 szt
  • grzyby mun

    garść
  • bambus pędy

    100 g
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • papryczka chilli

  • ocet ryżowy

    3 łyżki
  • sos sojowy

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier brązowy

  • makaron ryżowy

    małe opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet płuczemy w zimnej wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w wąskie paski.
Dymki czyścimy ,płuczemy i kroimy drobno razem ze szczypiorkiem. Szczypior pozostawiamy. Pędy bambusa osączamy i kroimy w paski. Grzyby shittake i mun zalewamy wrzątkiem ,zostawiamy w wodzie aż zmiękną ,po czym osączamy.
Rosół gotujemy ,dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli. Przyprawiamy sosem sojowym ,dodajemy dymkę ,mięso ,posiekany czosnek i imbir ,pędy bambusa oraz grzyby (pokrojone w małe kawałki). Całość gotujemy 15 min na średnim ogniu.
W szklance mąkę ziemniaczaną i oset mieszamy ,wlewamy do zupy i zagotowujemy. Do smaku zupę doprawiamy cukrem ,sosem sojowym oraz pieprzem.
Zupę nalewamy do talerzy ,posypujemy szczypiorem.
Zupę można podać z makaronem ryżowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

26.11.2016 16:24
bardzo apetyczna

mysza75

06.12.2014 14:16
ale pyszności i jaki fajny pomysł

Megg

05.12.2014 18:18
pysznie się prezentuje

Joannasz3190

05.12.2014 17:25
Pyszności :)

mirosława4

05.12.2014 16:09
apetyczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat