Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Makaron ryżowy z krewetkami, odc. 19
Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Grzybki shimeji oddzielamy od siebie, odcinając nasadę grzybów. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy i sezamowy. Smażymy w kolejności: czosnek, cebula, brązowe i białe grzybki shimeji i doprawiamy imbirem. Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron przez 2–3 minuty, doprawiamy chili pieprzem cayenne i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, miód, sos rybny, sos sojowy. Doprawiamy kminem rzymskim i mieszamy. Dodajemy kiełki sojowe i mieszamy. Sezam prażymy na patelni. Na talerz wykładamy makaron i krewetki, danie posypujemy sezamem. Siekamy pęczek szczypiorku i kolendrę. Danie posypujemy posiekanymi ziołami.