Doradca Smaku X: Makaron ryżowy z krewetkami, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Makaron ryżowy z krewetkami, odc. 19

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na makaron ryżowy z krewetkami - danie inspirowane kuchnią azjatycką. Poza krewetkami w daniu znalazły się grzyby białe i brązowe grzyby shimeji, cebula, czosnek. Kiełki sojowe dodają chrupkości, a szczypiorek i kolendra - świeżości i cytrynowej nuty.

·  

·   

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • grzyby shimeji

    300 gramów
  • olej rzepakowy

    30 mililitrów
  • olej sezamowy

    50 mililitrów
  • krewetki

    14 sztuk
  • makaron ryżowy

    200 gramów
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • sos rybny

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • kiełki sojowe

    1 garść
  • sezam

    30 gramów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kolendra

    1 pęczek

Do smaku:

  • imbir mielony

  • chili pieprz cayenne

  • kmin rzymski

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Grzybki shimeji oddzielamy od siebie, odcinając nasadę grzybów. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy i sezamowy. Smażymy w kolejności: czosnek, cebula, brązowe i białe grzybki shimeji i doprawiamy imbirem. Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron przez 2–3 minuty, doprawiamy chili pieprzem cayenne i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, miód, sos rybny, sos sojowy. Doprawiamy kminem rzymskim i mieszamy. Dodajemy kiełki sojowe i mieszamy. Sezam prażymy na patelni. Na talerz wykładamy makaron i krewetki, danie posypujemy sezamem. Siekamy pęczek szczypiorku i kolendrę. Danie posypujemy posiekanymi ziołami.

Doradca Smaku
Krewetki przed gotowaniem musimy oczyścić z czarnych jelit, ponieważ nieoczyszczone mogą sprawić, że danie będzie gorzkie. Kiełki dodajemy już na sam koniec przed samym podaniem, aby pozostały chrupkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat