Smażony makaron Pad Thai

Smażony makaron Pad Thai

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • sos sojowy

    30 ml
  • sos rybny

    10 ml
  • ocet ryżowy

    5 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sos ostrygowy

    100 ml
  • papryczka chili

Pozostałe

  • orzeszki ziemne

    150 g
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1
  • imbir

    1 cm
  • jajka

    1
  • pierś z kurczaka

    1
  • cebula czerwona

    1
  • papryka czerwona

    1
  • marchewka

    1
  • kapusta pak choi

    1
  • makaron ryżowy

    100 g
  • woda

    100 ml
  • zielona cebulka

    dymka
  • kiełki sojowe

    1 garść
  • limonka

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny i sos ostrygowy. Całość doprawić cukrem i chili. Mieszać do momentu, aż wszystko się ze sobą połączy. Tak przygotowany sos jest podstawą pad thai.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, wbić jajko i mieszać energicznie. Kiedy jajko się dobrze podsmaży, dodać pokrojoną pierś z kurczak.
Smażyć szybko na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w słupki warzywa. A następnie dodać namoczony makaron ryżowy. Wcześniej zalać przygotowanym sosem i letnią wodą. Całość gotować jeszcze 3 minuty.
Podawać z prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi kiełkami, chrupiącą dymką i orzeźwiającą limonką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

11.06.2017 17:46
brzmi zachęcająco

kasienka23

11.06.2017 11:15
moje smaki, na pewno zrobię taki niebawem :)

2milutka

09.06.2017 19:15
Pysznie wygląda!

Wiktoria29

09.06.2017 15:31
uwielbiam taki makaron

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat