Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos
-
sos sojowy
30 ml -
sos rybny
10 ml -
ocet ryżowy
5 ml -
cukier
1 łyżeczka -
sos ostrygowy
100 ml -
papryczka chili
Pozostałe
-
orzeszki ziemne
150 g -
olej sezamowy
1 łyżeczka -
ząbek czosnku
1 -
imbir
1 cm -
jajko
1 -
pierś z kurczaka
1 -
cebula czerwona
1 -
papryka czerwona
1 -
marchewka
1 -
kapusta pak choi
1 -
makaron ryżowy
100 g -
woda
100 ml -
zielona cebulka
dymka -
kiełki sojowe
1 garść -
limonka
1
Przepis i sposób przygotowania Smażony makaron Pad Thai
Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, wbić jajko i mieszać energicznie. Kiedy jajko się dobrze podsmaży, dodać pokrojoną pierś z kurczak.
Smażyć szybko na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w słupki warzywa. A następnie dodać namoczony makaron ryżowy. Wcześniej zalać przygotowanym sosem i letnią wodą. Całość gotować jeszcze 3 minuty.
Podawać z prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi kiełkami, chrupiącą dymką i orzeźwiającą limonką.
Komentarze (5)