Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    200 g
  • szczypiorek pęczek

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • papier ryżowy

    4 arkusze
  • olej sezamowo-rzepakowy

  • cebula dymka

    1 szt
  • sos sojowy

    50 ml
  • ocet jabłkowy

    3 łyżki
  • kminek mielony

    do smaku
  • kolendra cała

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • świeża kolendra

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowo-rzepakowy, tak aby przykryć całe dno. Dodajemy ziarna kolendry i chwilę podgrzewamy, żeby wydobyć ich aromat. Boczniaki rwiemy palcami na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż odparuje z nich woda i się zrumienią. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
Obrany seler kroimy na zapałki, a następnie dodajemy na patelnię. Szczypiorek drobno siekamy i również dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy kminkiem. Zagotowujemy wodę w garnku z sitkiem do gotowania na parze.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
Arkusze papieru ryżowego moczymy w misce z wodą (lub namaczamy za pomocą gąbki), aż stanie się elastyczny. Kładziemy arkusze na desce i nakładamy farsz na środek. Zbieramy brzegi arkuszy do góry , zawijamy sakiewki i zawiązujemy szczypiorkiem. Szczypiorek będzie bardziej elastyczny, jeśli położymy go chwilę na parze. Sakiewki układamy na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą i przykrywamy. Trzymamy na parze aż papier ryżowy stanie się przezroczysty.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
Przygotowujemy sos: szalotkę i dymkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
Dużą łyżkę moczymy w tłuszczu z przygotowywanych boczniaków i za jej pomocą przenosimy sakiewki na talerz. Wierzch sakiewek polewamy sosem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

evita0007

03.10.2016 13:52
Uwielbiam boczniaki,mniam :-)

Doradca Smaku

27.09.2016 15:04
cris04 cieszę się! Jeśli masz jakieś kulinarne wątpliwości, zawsze Ci chętnie podpowiem :)

Doradca Smaku

27.09.2016 15:02
Pobitegarybarbary - musisz spróbować. Pomysł rewelacyjny i smak fenomenalny :)

cris04

27.09.2016 14:59
rewelacja, wreszcie wiem jakwykorzystać papier ryżowy

Pobitegarybarbary

27.09.2016 14:16
Czego to Doradca nie wymyśli. Rewelacyjny pomysł na przystawkę.

kd045

26.09.2016 20:52
smakowity przepis ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat