odc. 60 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    500 g
  • ocet ryżowy

    50 ml
  • sos sojowy

    80 ml (jasny)
  • cukier

    2 łyżeczki
  • ananas

    3 plastry
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • papryka pomarańczowa

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • Kolendra cała Prymat

  • imbir mielony

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • oliwa

  • mięta

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Selera naciowego i paprykę kroimy w cienkie paski. Paprykę i selera smażymy krótko na małej ilości oliwy, doprawiamy je trzema ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Wszystko smażymy nie dłużej niż 3 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Całość doprawiamy do smaku imbirem mielonym, chili i ziarnami kolendry, mieszamy. Następnie dolewamy sos sojowy, znowu mieszamy i dolewamy ocet ryżowy. Na sam koniec dodajemy cukier i chwilę dusimy razem.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Ananasa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw w sosie. Do warzyw i sosu na patelni możemy dodać odrobinę masła, które złagodzi smak sosu sojowego.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy go z powrotem do garnka i dodajemy do niego składniki z patelni. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną miętę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Do dekoracji dania możemy użyć skóry z bakłażana, która nada daniu ciekawego wyrazu. Kroimy skórkę od bakłażana na bardzo cienkie paski.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Następnie podsmażamy je krótko na oliwie, żeby były chrupiące.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
Gotowe danie przekładamy na talerze i dekorujemy chrupiącymi paskami bakłażana. Smacznego!
Doradca Smaku
Często używając sosu sojowego nie ma już potrzeby dodatkowo doprawiania solą, bo sos sojowy jest wystarczająco słony i łatwo przesolić przygotowywaną potrawę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat