Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dynia, fetą i rucolą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka 200 gram
jajko 1 sztuka
masło 100 gram
sól 0.5 łyzeczki

Nadzienie

dynia 300 gram
ser feta 0.5 kostki
rukola 1 garść
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1\3 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta
oliwa 1 łyzeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Czarnuszka nasiona Prymat 1\4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dynia, fetą i rucolą

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy składniki: mąkę , masło, jajko , sól.
Krok 1 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
3
Dynie obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
4
Pokrojona dynię podsmażamy na oliwię.
Krok 4 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
5
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy do formy na tarte. Ruccole i dynie rozkładamy na cieście.
Krok 5 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
6
Mieszamy jogurt naturalny z jajkami i przyprawami.
Krok 6 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto
7
Powstały sos jogurtowy rozlewamy po składnikach. Fetę kroimy w kostkę i układamy na dyni i rukoli. Całość obsypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 7 - Tarta z dynia, fetą i rucolą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 14.05.2015 00:20
smacznie wygląda ta dynia
Motorek 09.12.2014 07:16
bardzo dobra
Pani Domu 08.12.2014 20:38
wygląda świetnie
fotoviderek 05.12.2014 22:24
Ale apetycznie wygląda :)
smakowita 05.12.2014 20:07
kuszący widok
Mniam 05.12.2014 19:33
Bardzo smaczna tarta, bo robiłam bardzo podobną. Z tym, że bez rukoli, a to fajny dodatek :)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.12.2014 18:56
ciekawe danie.
Megg 05.12.2014 18:19
pyszności :-)
idealme 05.12.2014 14:23
bardzo smaczne
Noruas 05.12.2014 13:51
pomysłowa tarta!
gosia561 05.12.2014 13:49
fascynujące połączenie
pestka 05.12.2014 13:28
bardzo smaczna kolacja
Wafelek2601 05.12.2014 13:04
Wygląda przepysznie
usmiech 05.12.2014 12:56
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak