Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa rybna z dorsza

5.0
(65)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pikantna zupa rybna z dorsza to ciekawa opcja na obiad. Jeśli lubisz ostre smaki i owoce morza, koniecznie sprawdź ten przepis!

Składniki:

Składniki na bulion rybny:

ryby patroszone 1,5 kilograma
włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
fenkuł 0,5 sztuki
seler naciowy 2 łodygi
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
woda 2 litry

Składniki na zupę rybną:

filet z dorsza 1 kilogram
krewetki duże 15 sztuk
pomidory krojone z puszki 2 puszki
fenkuł 0,5 sztuki
seler naciowy 5 łodyg
cebule 2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
marchew 2-3 sztuki
czosnek 4-5 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 1 łyżka
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa rybna z dorsza

Pikantne dania mają swoich fanów, jak i przeciwników. Warto jednak spróbować tej zupy rybnej z dorsza! Pikantność można dostosować do swoich preferencji, a jej aromatyczność i połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu. 

Jak przygotować zupę rybną z dorsza krok po kroku:

1

Przygotowujemy bulion rybny. Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, fenkuł, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.

Krok 1 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
2

Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.

Krok 2 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
3
Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża.
Krok 3 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
4
Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
Krok 4 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto
5

Cebule pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebule, pora, łodygi selera naciowego, ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Krok 5 - Pikantna zupa rybna z dorsza foto

Sprawdź także inne przepis na dorsza: 

Dorsz grillowany z chorizo na sposób śródziemnomorski

Szaszłyki z dorsza z koperkiem

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 31.07.2015 08:37
taką zupe uwielbiam
Mancia w kuchni 08.05.2015 10:49
cudowna zupa... zrobię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak